Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2009 12:38 - Ябълката на раздора
Автор: octopussy Категория: Тя и той   
Прочетен: 2223 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 14.07.2010 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На плота до иначе най-съвременната мивка, лежат камари от керамични съдове. Червена ваза, в която има десетина големи лъжици - дървени, пластмасови в най-различни цветове, специални за съдове с незалепващо покритие, за бъркане на салата, за готвене във фурна, за правене на сладкиш, за забъркване на меко тесто.. Керамична тиква с комичен капак, а вътре малки лъжички за кафе, вилички за кукли. До тях керамична кокошка с изрисувани панделки по нея. От гърба и се подават кърпи - оранжева, жълта, зелена. Един фенер, домъкнат от Индия се полюлява на рахитична стойка, а свеща вътре грее романтично. На дървена поставка се мъдрят десетина бурканчета с неизвестно съдържимо, подправки най-вероятно, до тях в мъничко шкафче със стъклени врати са се разположили различни пакетчета и кутийки с чай. В огромна керамична купа отпред има портокали, мандарини, ябълки, състезават се коя да е най-отгоре, но са победени.. от краставица, която ги предизвиква със цвета си, формата си и това, че е единствена, в този шарен куп от плодове. Тук таме се виждат цветовете на някое цвете или зелените му листа.
В съседство горят още свещи, поставени в различни по форма и цветове, керамични подложки. Големи цветни буркани запълват останалото пространство на плота. Празно няма. Как се чисти това - не знам.
Керамичния плот с котлоните е отрупан с тенджери и тигани, от които се подават бъркалки. Над тях на широка лавица са поставени чайници. Керамични - червен, зелен, жълт, оранжев, розов?!, метален, друг с причудлива форма, и пак свещник и свещник, и свещник. Металните орнаменти на лавицата хвърлят къдрава сянка върху стената.
Лампа с тъмночервено керамично тяло и черен аплик хвърля загадъчна светлина върху цялото това стълкновение от съдове, прибори и свещници.
Малко по нататък малък диван с тапицерия на каре в топли тонове, до него две подобни само че по-малки и бели лампи, които седят подобно на гъбки, поникнали над него. Компютъра бучи на ниска дървена масичка, осветяван от лампите.
Дървения под е зает от нисък шкаф с праисторическа възраст. Върху него - плазмен екран, и различни фигурки - джуджета, Буда, слон, негри. Колоната, облечена в дърво и обвита с органза, блести на тази светлина. Навън е тъмно и пердетата също проблясват на светлината на свещите и ниските лампи. Част от стените са облечени с различни варианти на камък - гладки и с правилна форма плочи, кокалчета с различна големина.
Прозорците са ПВЦ със стъклопакет, с цвят на стар орех. На всяка стена има широк прозорец. На всеки прозорец има различно перде от органза, с различен цвят, с различни орнаменти, понякога със златни нишки, понякога с черни, широки или тесни, прави или обли. Понякога на прозорец съжителстват две различни пердета, а на един се състезават шест. Човек би казал, че е много претрупано, но всичко така плавно прелива от цвят в цвят, че гали окото и топли.
В камината, облечена от камък, тлее огън. В стара плетена кошница пред нея има дърва. Люлеещ се стол, който е ябълката на раздора, кой ще седне в него до масата? Накрая печели детето.
Стълбите се вият надолу зад гърба ми. Перилата отново обвити с органза, а покрай тях керамичен слон с цвете върху него. Закачлива лилава панделка на врата му.
От огромната тераса се открива неповторима гледка към планината, но това е през деня. Сега небето блещука със звездите си и допълва интериора в къщата.
На масата покрита с покривка на каре в пастелни тонове лежат чинии, ленени салфетки, вилици, лъжици, купи с три вида салата - бобена, зелена с домати, печени тиквички с лук и много магданоз, ниска керамична тава пълна със скариди, от които се носи приятна миризма, кристални чаши, пълни с червено вино, чаши с вода, кана с вода, гарафа с ракия, малки чашки за ракия, дървена дъска с пилешки пържоли върху нея, два вида наденица, кюфтета, в друга керамична тава пресни печени картофи с запечена коричка и магданоз върху тях, една камара керамични шишенца с олио, зехтин, оцет, балсамов, солница, черен пипер и други. Пушенето е забранено, свещ едва е намерила място на масата.
Черна дългокосместа котка се е свила в скута ми, мърка и преде котешки сънища под ръцете ми, които не спират да я галят, топли ме с тялото си и ме облива със спокойствието на съня си.
Телевизора премигва нахално отсреща. Дават оная простотия, ВИП Брадър, но никой не гледа. Вечеряме. От време на време се чуват възторжени възгласи от вкуса на храната или весел смях, когато е казано нещо смешно. По-тихо, че не е съвсем за детски уши...
Къщата е отражение на човека.



Тагове:   МиГ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sowhat - страхотен е този миг
28.03.2009 12:42
щом успях да го видя :)
цитирай
2. octopussy - ако можеше и да го вкусиш...
28.03.2009 12:46
лиги щяха да ти потекат.:)
цитирай
3. анонимен - Страхотно!
28.03.2009 13:08
Сякаш бях там...
цитирай
4. stelka1 - и въпреки всичко
28.03.2009 13:10
и въпреки всичко описано...май не всичко е наред...има нещо,което изнервя цялата картина
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031